Nederlands team wint oefenrechtbankcompetitie voor internationaal arbeidsrecht

Eerste Hugo Sinzheimer Moot Court georganiseerd aan Universiteit van Amsterdam

27 juni 2016

Op 24 en 25 juni 2016 werd de eerste internationale moot court-competitie voor arbeidsrecht gehouden: de Hugo Sinzheimer Moot Court, georganiseerd door het Hugo Sinzheimer Instituut aan de UvA. De eerste prijs in de competitie, met deelnemers uit acht landen, was voor de Nederlanders.

Culturele avond

Aan de eerste Hugo Sinzheimer Moot Court Competitie (HS MCC) deden acht landen mee. Naast Nederland waren dat Denemarken, Georgië, Hongarije, Italië, Litouwen, Polen, en Spanje. Voorafgaand aan de competitie zelf kwamen de deelnemers op donderdag 23 juni bijeen voor een culturele avond met eten en drinken uit de landen van de deelnemers.

Na de trekking van de teams voor de kwartfinales begon de spanning goed op te lopen. Teams hadden één ochtend de tijd om de schriftelijke stukken van de tegenpartij goed te bestuderen en de pleidooien aan te scherpen. Na een welkomstwoord van de wetenschappelijk directeur van het Hugo Sinzheimer Instituut, prof. mr. Evert Verhulp, begonnen 's middags de kwartfinales.

Kwartfinale Italië-Nederland

De Italiaanse en Nederlandse teams in de kwartfinale

Excellente pleitprestaties

Het Nederlandse team, bestaande uit Annemijn Westerduin en Fanny Sax van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Imran Hyder van de Universiteit van Amsterdam, en Janien Schunken, die zowel aan de UvA als de Universiteit van Maastricht studeert, viel in de kwartfinales tegen Italië al op. In de halve finale tegen Denemarken had het Nederlandse team het zwaar met scherpe en doordringende vragen van de Poolse studentrechter. Ondanks het feit dat Denemarken een lichte voorsprong had omdat ze meer punten hadden voor het schriftelijke stuk, won het Nederlandse team op basis van de pleitprestaties.

Nederlands team HS Moot Court Competition

V.l.n.r. Imran Hyder; Fanny Sax; Janien Schunken; en Annemijn Westerduin

In de finale stond het Nederlandse team tegenover dat van Litouwen. Op basis van de schriftelijke stukken stonden ze gelijk, dus de einduitslag werd volledig bepaald door de pleitprestaties. Ook deze gingen voor een groot deel gelijk op. Dit bleek onder meer uit het feit dat de prijs voor beste pleiter naar Aiste Butvilaite van het Litouwse team ging en naar Imran Hyder van het Nederlandse team. Uiteindelijk waren het de excellente pleitprestaties van Janien Schunken die de overwinning naar het Nederlandse team bracht.

Ontstaan van de Moot Court

Drie jaar geleden kwamen vijf bevriende collega’s arbeidsrecht op het idee om een internationale moot court-competitie op te zetten. Wegens het gebrek aan een internationale juridische instelling die rechtstreeks kan oordelen over arbeidsrecht was de organisatie niet erg voor de hand liggend. Niettemin is het toch gelukt. Het vinden van een geschikte naam was aanzienlijk minder problematisch. De tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Frankfurt naar Amsterdam gevluchte rechtssocioloog Hugo Sinzheimer geniet tot op de dag van vandaag internationale faam voor zijn werk op het gebied van het (collectieve) arbeidsrecht. Dat het Hugo Sinzheimer Instituut (HSI) de eerste moot court organiseerde, is dan ook geen toeval.

Volgend jaar in Denemarken

De tweede Hugo Sinzheimer Moot Court Competition zal plaatsvinden van 15-17 juni 2017, in Aarhus, Denemarken. Nederland zal dan zeker weer van de partij zijn! Nu al geïnteresseerd om dan mee te doen? Stuur een email met motivatiebrief in het Engels naar: b.p.terhaar@uva.nl.

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid